Over ons

EnergieGratiz is in 2013 opgericht om iets te kunnen betekenen in de energietransitie in Nederland. In eerste instantie was de hoofdactivi429344_2525358633509_1158461695_nteit het leveren en plaatsen van zonnepanelen op woonhuizen. Als snel verschoof oprichter Klaas Mulder de aandacht naar warmtepompen, met name lucht-water-warmtepompen. Tweederde van de energiekosten van de gemiddelde woning beslaan de verwarmingskosten; meer dan 95% van alle woningen in Nederland worden nu nog verwarmd met aardgas.

Al vóór de winter 2014/2015 is onze 100 jaar oude vrijstaande woning in de buurt van Ten Boer in Groningen succesvol overgezet naar een lucht-water-warmtepomp met een boiler van 300 liter en is de aardgasaansluiting verwijderd. Onze matig-geïsoleerde woning is al 9 winters van het gas af, en is op hete zomerdagen ook nog eens heerlijk koel.

De afgelopen jaren heeft EnergieGratiz zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van oplossingen voor verschillende bestaande woningen. Bij iedere stap is er aandacht besteed aan de kosten zodat steeds de hoogste prijs/prestatieverhouding kon worden bereikt. Het resultaat is dat nu voor vrijwel iedere woning een aanbieding gemaakt kan worden voor een lucht-water-warmtepomp met een acceptabele terugverdientijd. Afhankelijk van de situatie kan de terugverdientijd behoorlijk verschillen: we zijn al terugverdientijden tegengekomen van 4 jaar, maar ook 10 jaar komt voor.

In het algemeen kan echter gesteld worden dat:

  • de terugverdientijd van een warmtepomp korter is dan van zonnepanelen
  • een warmtepomp een betere keuze is voor het milieu dan zonnepanelen, door het hoge rendement van een warmtepomp is er veel minder energie nodig om uw woning te verwarmen
  • een warmtepomp financieel ook interessant is als u geen zonnepanelen heeft of wilt, soms zelfs interessanter
  • een warmtepomp natuurlijk niet uw dak ontsiert zoals zonnepanelen veelal wel doen; voor de buitenunit van een warmtepomp kan bijna altijd een onopvallende plaats gevonden worden
  • de buitenunit van een warmtepomp bij vol vermogen wat geluid produceert, waarvoor eventueel een fraaie geluiddempende omkasting mogelijk is die het geluid met liefst 7dB reduceert

Er zijn overeenkomsten gesloten met installatiebedrijven in meerdere regio’s die lucht-water-warmtepompen installeren. Inmiddels is het in bijna heel Nederland mogelijk een warmtepomp bij EnergieGratiz te bestellen en te laten installeren.

Klaas Mulder is in het bezit van het diploma HTS Energietechniek en is al vele jaren werkzaam in de energiesector. In 2013 volgde hij met succes de HBO-opleiding Duurzame Techniek bij het PHOE in Hilversum. Klaas is erkend elektrotechnisch installateur, daarnaast is hij sinds 2018 in het bezit van een STEK-diploma.

EnergieGratiz is lid van de branchevereniging NVKL. nvkllogo2small-1030x736